A.S.C.O.R. IZVOR NESFÂRŞIT DE BUCURIE…
Activitati - Comunicate de presa

A.S.C.O.R. IZVOR NESFÂRŞIT DE BUCURIE…

„Iată acum ce este bun şi ce este frumos decât numai a locui fraţii împreună…” (Psalmul 132)

Se împlinesc deja 20 de ani de când prin milostivirea lui Dumnezeu şi cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, câţiva tineri studenţi ai Universităţii „Ştefan cel Mare”, Suceava, au simţit o chemare adâncă, o dorinţă, să se reunească formând o nouă familie, familie care are Biserica drept Mamă, Dumnezeu – Tatăl… familie care astăzi poartă numele de A.S.C.O.R (Asociaţia Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români).

Citeşte mai mult... [A.S.C.O.R. IZVOR NESFÂRŞIT DE BUCURIE…]
 
Palatul de Justiţie al Sucevei, închisoarea comunistă din care răsunau răcnetele oamenilor torturaţi
Activitati - Comunicate de presa

Clădirea în care se află astăzi Palatul de Justiţie Suceava, construită la sfârşitul secolului XIX, în perioada stăpânirii austriece, are o istorie lungă şi puţin cunoscută. Zeci de ani această clădire a fost închisoare, iar zidurile ei ascund un trecut negru, un trecut al unor suferinţe greu de înţeles de generaţiile de azi. În celulele închisorii şi mai ales în camerele de anchetă de la subsol, care adăpostesc astăzi arhivele instanţelor, s-au consumat drame cumplite. S-a întâmplat la sfârşitul anilor '40 şi la începutul anilor '50 ai secolului trecut. O perioadă cumplită, în care suferinţa şi moartea, în formele ei cele mai groaznice, au lovit în plin oameni „vinovaţi” că nu au acceptat regimul comunist şi care ulterior, până în 1989, aproape că a fost ştearsă cu buretele din istorie.

Închisoare de drept comun încă din perioada interbelică

Închisoarea de la Suceava a fost una de drept comun încă din perioada interbelică. Clădirea era împrejmuită cu un gard şi avea curte interioară.

Până în 1947 regimul de detenţie de la închisoarea din Suceava a fost unul normal pentru acea perioadă, pentru deţinuţii de drept comun. Singurii deţinuţi politici erau legionarii arestaţi încă din perioada regimului Antonescu.

Despre închisoarea de la Suceava şi despre regimul de detenţie exterminator din primii ani de după instaurarea regimului comunist s-a scris extrem de puţin, existând doar câteva mărturii scrise, secvenţiale, ale celor care au fost închişi anumite perioade de timp aici ca deţinuţi politici. Puţinele mărturii rămase de la cei care au trecut pe la închisoarea din Suceava stârnesc fiori în orice fiinţă umană. Nimic nu era mai grav decât să fii deţinut politic imediat după instaurarea regimului comunist. 

Citeşte mai mult... [Palatul de Justiţie al Sucevei, închisoarea comunistă din care răsunau răcnetele oamenilor torturaţi]
 
16 mai, istoricul zilei
Activitati - Comunicate de presa

Basarabia 1812- 1812 -
La București, Vlahia, în urma Războiului ruso-turc din anii 1806-1812, a fost încheiat Tratatul de pace dintre Rusia și Turcia, potrivit căruia teritoriul dintre Prut și Nistru este anexat Imperiului Rus

La 16 mai 1812, la București, Vlahia, în urma Războiului ruso-turc din anii 1806-1812, a fost încheiat Tratatul de pace dintre Rusia și Turcia, potrivit căruia teritoriul dintre Prut și Nistru (în majoritatea sa parte a principatului Moldovei), numit apoi de ruși Basarabia, este anexat Imperiului Rus.

 
Schimbare Conducere la A.S.C.O.R. Suceava
Activitati - Comunicate de presa

Dorim sa va aducem la cunostinta faptul ca in data de 03.03.2013, in urma alegerilor generale desfasurate in cadrul asociatiei, s-a schimbat conducerea A.S.C.O.R. (Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani), filiala Suceava.

La alegeri au participat toti membrii asociatiei , care prin vot secret au ales noi membrii ai Comitetului de Coordonare, in frunte cu studentul Gabriel Musteata, de la Facultatea de Stiinte ale Educatiei, anul ll, desemnat presedinte pentru un mandat de 2 ani de zile. De asemenea, mentionam ca la alegeri au fost prezenti parintele Dragos Buta, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor si parinte indrumator al asociatiei, studenti ai Universitatilor din Iasi si Bacau, membrii ai filialelor respective, precum si un fost presedinte al A.S.C.O.R. Suceava, in perioada 2000-2002.

Anul acesta, in luna martie se implinesc 20 de ani de activitate A.S.C.O.R. in cadrul Universitatii “Stefan cel Mare” din Suceava.

Doamne ajuta!

 

 
Șiragul de metanii (metanierul)
Activitati - Comunicate de presa

Odată, un monah a făcut noduri pe o sfoară, pe care a folosit-o pentru a-şi îndeplini canonul zilnic de rugăciuni. Dar efortul bietului călugăr era în zadar. Diavolul nu înceta să-i desfacă nodurile din sfoară. A apărut însă un înger care l-a învăţat să facă nodurile sub formă de cruci suprapuse, iar pe acestea, diavolul nu le-a mai putut desface. Metaniile sau metanierul îşi au originea în vremuri îndepărtate şi, probabil, puţini dintre cei care le poartă astăzi s-au întrebat, vreodată, la ce folosesc şi care este adevărata lor întrebuinţare.

 

Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu termenul sau confundă metaniile cu mătăniile (îngenunchere şi înclinare a corpului până la pământ, în semn de veneraţie şi de pocăinţă), trebuie spus că metanierul este un şirag format din mai multe noduri, confecţionate, de regulă, din lână. Ele folosesc pentru a ajuta la concentrarea la rugăciune şi la numărarea rugăciunilor rostite sau mătăniilor făcute.

 

Citeşte mai mult... [Șiragul de metanii (metanierul)]
 


Pagina 3 din 10