Să-l urmăm pe Hristos pe calea Patimilor!
Activitati - Comunicate de presa

Să-l urmăm pe Hristos pe calea Patimilor!

     Un îndemn plin de substanţă pe care ni-l dau Părinţii Bisericii. Înţelegem astfel că Săptămâna aceasta, a Patimilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos, trebuie să fie asemenea şi pentru fiecare dintre noi.

     Dacă atunci când una dintre persoanele dragi nouă se află într-o suferinţă, noi încercăm, pe cât este cu putinţă, să-i fim alături şi să-i alinăm durerea, cu atât mai mult în această Mare Săptămână este necesar să fim cu Fiul lui Dumnezeu pe lunga cale a Pătimirii cea de bună voie.

     El, Om fără de păcat şi Dumnezeu, în marea Sa iubire pentru firea omenească cea căzută s-a jertfit pe Sine pentru mântuirea fiecăruia dintre noi. Suprema dovadă de dragoste şi grijă părintească pe care Dumnezeu, Creatorul nostru al tuturor, ne-a oferit-o.

     Conştientizând că înlăuntrul nostru se află credinţa, căinţa, smerenia, iubirea în Hristos, răbdarea, vom descoperi că înăuntru se află şi zelul şi dorinţa cea bună şi rugăciunea. Atunci când vom începe să gândim aşa, sufletele noastre se vor deschide spre rugăciunea neîncetată.

     Dumnezeu să ne învrednicească să cinstim cu adevărat Săptămâna cea Mare și Învierea Domnului!

Saptamana Patimilor

 
Memoriu către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii
Activitati - Comunicate de presa

Către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii

Referitor la necesitatea reintroducerii trenului de călători Suceava-Putna

Stimate Domnule Ministru,

În urma deciziei de sistare a transportului de trenuri de calatori pe linia ferată Suceava – Putna, fapt ce împiedică accesul tinerilor la una dintre cele mai bine păstrate şi vii moşteniri ale ţării noastre, ca şi reprezentanţi ai unei organizaţii cu şi pentru tineri, dorim să ne expunem părerea de rău şi în acelaşi timp să solicităm luarea în considerare a argumentelor noastre.

În acest sens, în contextul Consfătuirii Naţionale care a avut loc la Cluj Napoca în perioada 23-25 martie 2012, această problemă a fost prioritizată şi s-au căutat soluţii şi argumente favorabile menţinerii acestui traseu pe calea ferată.

Putna reprezintă un loc de odihnă sufletească pentru mulţi români, şi un loc în care se uneşte cultura românească cu istoria, trecutul ţării cu prezentul, sfânta ortodoxie cu sufletul românesc. Putna a fost de foarte multe ori pentru noi tinerii, ca o oază de linişte şi ca o evadare din cotidianul obositor. Iar acest lucru a fost posibil cu uşurinţă până pe data de 5 februarie, până când am avut acces la un mijloc de transport convenabil pentru studenţi şi accesibil la ore rezonabile.

Încă din anul 1898 de când a fost construită de către imperiul Austriac, linia de cale ferată a adus un aport considerabil viaţii economice şi turistice a zonei şi a avut o contribuţie majoră la întărirea identităţii româneşti în întreaga perioadă a existenţei sale de până acum. Chiar şi regimul comunist ateu s-a convins de acest adevăr, îndeosebi după ce Nicolae Ceauşescu a luat contact direct cu aceste locuri în 1966, şi a pus la dispoziţie garnituri de tren pentru românii doritori de adevăr, de tradiţie şi de istorie.

Este necesar să precizăm că scoaterea din circulaţie a trenurilor Suceava-Putna are efecte negative asupra localnicilor, turismului şi chiar şi asupra economiei. Având în vedere situaţia financiară precară a românilor, în special în rândul elevilor şi studenţilor, suspendarea circulaţiei trenurilor de călători pe relaţia Suceava-Putna, reprezintă împiedicarea vizitelor la Putna prin constrângere economică. Dacă nu se va reveni asupra acestei decizii, pierderile educaţionale, culturale şi naţionale vor depăşi cu mult costurile în numele cărora se face astăzi această suspendare.

O astfel de decizie este de-a dreptul surprinzătoare, având în vedere faptul că mănăstirile din Bucovina reprezintă una dintre principalele atracţii turistice a ţării, ceea ce asigură judeţului Suceava un venit major, iar educaţia şi turismul sunt prezentate ca priorităţi naţionale.

Monumente de importanţă spirituală, culturală, istorică şi naţională precum Mănăstirea Putna, chilia Sfântului Daniil Sihastru, dovadă a spiritualităţii ortodoxe între plaiurile Sucevei precum şi celelalte comori ale neamului din înprejurimi, atrag grupuri de pelerini atât din afara judeţului şi din împrejurimi, iar mijloacele de transport puse la dispoziţie nu pot raspunde nevoilor acestora. Trebuie să precizăm că numai, în timpul marilor sărbători din an şi în timpul hramurilor Mănăstirii Putna se strîng sute de turişti dintre care în jur de 300 de studenţi din întreaga ţară, ceea ce sunt cifre deloc neglijabile.

Conform revistei ,,Candela”, în anul 2011, aproximativ 100.000 de turişti au vizitat Putna, lucru care sporeşte veridicitatea cauzei noastre.

În momentul de faţă, în ceea ce-i priveşte pe tinerii studenţi şi elevi care locuiesc în zona şi pe ruta Suceava-Putna au de suportat un efort financiar mai ridicat şi ajung mai greu la şcoală atât în oraşul Rădăuţi, cât mai ales la facultatea şi liceele din oraşul Suceava.

Vom aminti şi faptul că neutilizarea şinelor de cale ferată pe termen lung are drept consecinţă erodarea acestora şi creşterea costurilor de reparaţii în cazul în care la un moment dat se va hotărî punerea în circulaţie a trenurilor menţionate. Tot în legătură cu şinele de cale ferată, abandonarea şi nesupravegherea lor pot duce chiar la dispariţia lor completă prin furt.

Actualmente pentru a ajunge la Putna trebuie să schimbăm două mijloace de transport rutiere, deoarece nu există legătură directă. Astfel, costurile de deplasare sunt considerabil mai mari şi se preconizează creşterea lor. După cum bine ştiţi, veniturile studenţilor sunt limitate, în concecinţă, în scurt timp, vom fi constrânşi să renunţăm la vizitarea unuia dintre locurile care ne formează şi ne educă.

Dovada că tinerii membri ai Asociaţiei Studenţilor Creştin-Ortodocşi din România şi Ligii Tinerilor Creştin-Ortodocşi Români sunt solitari şi şi-au unit forţele derivă şi din anexele ataşate. Cele 21 de filiale din ţară, reprezentate prin 80 de studenţi la Consfătuirea Naţională de primăvara de la Cluj Napoca, susţin cauza prin acordarea semnăturii şi prin promisiunea că se vor implica, în mod activ, în găsirea unor soluţii convenabile, care să asigure accesul cât mai multor persoane într-o zonă cu o încărcătură turistică, culturală şi religioasă atât de mare.

În speranţa unei soluţionări favorabile a acestei probleme, vă asigurăm de înalta noastră consideraţie şi aşteptăm cu interes răspunsul dumneavoastră.

Cu stimă,
Preşedintele A.S.C.O.R. Suceava
Dinu-Bogdan DOROFTEI

Descarcati in format PDF: Memoriu catre ministerul transporturilor.pdf

 
Memoriu către Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava
Activitati - Comunicate de presa

Către dl Gheorghe Flutur,

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava


Referitor la necesitatea reintroducerii trenului de călători Suceava-Putna

Stimate Domnule Preşedinte,

Studenţii creştin-ortodocşi din întreaga ţară doresc să-şi exprime îngrijorarea şi nemulţumirea legate de anularea trenului care făcea legătura între municipiul reşedinţă de judeţ Suceava şi comuna Putna. În acest sens, în contextul Consfătuirii Naţionale care a avut loc la Cluj Napoca în perioada 23-25 martie 2012, această problemă a fost prioritizată şi s-au căutat soluţii şi argumente favorabile menţinerii acestui traseu pe calea ferată.

Creşterea de la an la an a studenţilor participanţi la taberele organizate la Mănăstirea Putna este un semnal important că tinerii sunt dornici de a redescoperi valorile naţionale, patriotismul, credinţa. Doar cele 4 întâlniri pe an care au loc la Putna (de Paşte, pe 2 iulie, pe 15 august şi de Anul Nou) atrag, fiecare dintre ele, în jurul a 300 de studenţi din întreaga ţară, ceea ce este o cifră deloc neglijabilă. Nu putem să nu menţionăm şi de vizitele periodice din timpul anului care se fac la mănăstire. Studenţii se îndreaptă cu mare drag spre Putna, din dorinţa de a li se spune o vorbă bună, să participe la slujbe, să ajute la treburi. Pentru cei mai mulţi dintre noi, Putna a devenit un loc unde îţi doreşti să-şi petreci cât mai mult timp.

Intenţiile dumneavoastră lăudabile de promovare a judeţului Suceava şi care au ecou în toată ţara ne dau încredere că ne veţi susţine cauza.

Actualmente pentru a ajunge la Putna trebuie să schimbăm două mijloace de transport rutiere, deoarece nu există legătură directă. Astfel, costurile de deplasare sunt considerabil mai mari şi se preconizează creşterea lor. După cum bine ştiţi, veniturile studenţilor sunt limitate, în consecinţă, în scurt timp, vom fi constrânşi să renunţăm la vizitarea unuia dintre locurile care ne formează şi ne educă cum nu se poate mai bine.

Dovada că tinerii membri ai Asociaţiei Studenţilor Creştin-Ortodocşi din România şi Ligii Tinerilor Creştin-Ortodocşi Români sunt solitari şi şi-au unit forţele derivă şi din anexele ataşate. Cele 21 de filiale din ţară, reprezentate prin 80 de studenţi la Consfătuirea Naţională de primăvara de la Cluj Napoca, susţin cauza prin acordarea semnăturii şi prin promisiunea că se vor implica, în mod activ, în găsirea unor soluţii convenabile, care să asigure accesul cât mai multor persoane într-o zonă cu o încărcătură turistică, culturală şi religioasă atât de mare.

În speranţa unei soluţionări favorabile a acestei probleme, vă asigurăm de înalta noastră consideraţie şi aşteptăm cu interes răspunsul dumneavoastră.

Cu stimă,
Preşedintele A.S.C.O.R. Suceava
Dinu-Bogdan DOROFTEI

Descarcati in format PDF:Memoriu către Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava

 
8 martie, falsa imagine a femeii
Activitati - Comunicate de presa

Originile acestei zile închinate femeii încep să devină din ce în ce mai cunoscute. 8 Martie nu e ziua femeii, ci a unui tip de femeie – a femeii-revoluţionar. Clara Zetkin, o activitistă socialistă din Germania, propune, în anul 1910, să fie aleasă la nivel internaţional o zi dedicată în mod special femeii. Acest lucru a avut ecou, astfel că prima sărbătorire a femeii emancipate a avut loc la 8 martie, în anul următor şi de atunci, în mod total greşit, până în zilele noastre.

Paradoxul face că ceea ce se dorea să fie o zi internaţională a femeii, a fost îmbrăţişată doar de ţările socialist-comuniste. Cu toate că România a fost reticentă în a adopta o festivitate care nu este în acord cu credinţa şi tradiţia creştin-ortodoxă, în ultimii ani (şi uităm că sunt 23 de ani de când am scăpat de cel mai anti-creştin regim din istorie) desfiinţăm cu o uşurinţă de necrezut tot ceea ce strămoşii şi moşii noştri au păstrat cu sfinţenie.

De la bun început până astăzi ziua de 8 martie a fost anticreştină, antihristică, apostată, antisocială, pierzătoare de suflete. În această perioadă, prin toate mijloacele posibile (televiziune, internet, reviste, centre comerciale) suntem îndemnaţi la încălcarea postului şi la sfidarea lui Dumnezeu.

Şi dacă ţinem atât de mult la luna inaugurală a primăverii, să ne aducem aminte că poate cea mai de seamă „ofertă festivă” creştină de cinstire a femeii şi a „eternului feminin” este marele praznic al Bunei Vestiri (25 martie), cînd Sfânta Maria – icoană sublimă a feminităţii, reunind tainic în sine însăşi maternitatea şi fecioria – este înştiinţată de îngerul Domnului că va naşte pe Însuşi Fiul lui Dumnezeu, iar ea se smereşte şi rosteşte îngerului vestitor: „Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!”.

Dar zile potrivite de cinstire a femeii nu lipsesc nici în restul anului bisericesc. Dacă vrem să ne arătăm dragostea, admiraţia, respectul faţă de femeie (dincolo de comportamentul delicat de fiecare zi), o putem face cu precădere şi în Duminica Mironosiţelor (a treia duminică după Sfintele Paşti). Femeile Mironosiţe sunt cele care au urmat, au slujit lui Hristos atât înainte, cât şi după moartea Sa şi au vestit pentru prima dată că El a Înviat din morţi. Potrivit Sfintei Scripturi, ele au plecat de la mormânt „cu frică şi cu bucurie mare ca să vestească ucenicilor Lui” (Matei 28, 18). „Dar când mergeau ele să vestească ucenicilor, iată Iisus le-a întâmpinat zicând: Bucuraţi-vă!” (Matei 28, 9). Cu aceste cuvinte întâmpină Biserica femeia. Alte prilejuri festive sunt Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Naşterea Domnului (25 decembrie). Toate aceste mari sărbători creştine sunt apoteoze sfinte ale feminităţii.

 Femeile creştine nu s-au identificat niciodată cu feministele. Sfatul părintelui Justin Pârvu, duhovnicul de la Mănăstirea Petru-Vodă din Neamţ, se cade să dăinuie mereu în inimile şi minţile noastre: „Soluţia este întoarcerea la tradiţie”. Trebuie să conştientizăm cât mai repede cu puţinţă faptul că toate aceste viclene ocazii ridicate la rang de „mari sărbători” (Valentine’s Day, Halloween, 8 martie) nu au nimic de-a face cu fiinţa noastră, cu spiritul poporului nostru.

 
2% pentru A.S.C.O.R. Filiala Suceava
Activitati - Comunicate de presa

DESCARCATI DE AICI FORMULARUL 230 PENTRU A DIRECȚIONA 2% DIN IMPOZIT CĂTRE ASOCIAȚIA STUDENȚILOR CREȘTIN-ORTOCȘI DIN ROMANIA FILIALA SUCEAVA: http://ascorsuceava.ro/ascor-formular-230.pdf

 


Pagina 8 din 10