Cum să învăţăm în sesiune?
Activitati - Comunicate de presa

Cum să învăţăm în sesiune?În viața de student o perioadă importantă este sesiunea, moment în care are loc evaluarea a ceea ce am învățat în timpul unui semestru, sau învățarea în câteva zile a câteva zeci sau sute de pagini dintr-o materie ce nu prea ne e cunoscută. Oricum ar fi, momentele premergătoare susținerii examenului sunt pline de emoții, stres, oboseală, și așteptare... o continuă așteptare de a ajunge la examen pregătiți, de a finaliza examenele, de a afla plini de emoție rezultatele... Iar când totul se termină cu bine răsuflăm ușurați că am trecut și de acest hop.

Sesiunea este o evaluare pe care ar fi bine să nu o privim speriați, ca pe un munte greu de trecut, ci ca pe o excursie interesantă în care, cu puțin ajutor, și cu bagajul bine pregătit pentru drum să o parcurgem cu bucuria unui explorator.

Schematic, primii pași ai excursiei corespund pregătirii examenului, când ne înarmăm cu Timp, Rugăciune, Liniște, Curiozitate și Bucurie. Acestea sunt principalele lucruri pe care trebuie să ni le însușim încă de la început, iar apoi, puși în fața materialelor de studiu să găsim cea mai bună metodă de a învăța potrivită personalității fiecăruia.

Printre metodele de învățare cele mai cunoscute, se numără și cele care vor fi prezentate în continuare:


A. Metoda „Ceapa”

Această metodă se referă la faptul că trebuie să învăţăm stratificat, pas cu pas. Mai întâi răsfoim materialul de studiu pentru a ne face o idee de ansamblu cu privire la ce presupune acesta, modul cum este structurat, iar apoi pe măsură ce citim să facem conspectul informaţiilor importante pe care să le avem în vedere.

Prin conspect vom reuşi să înţelegem mai bine informaţiile şi înţelegându-le reuşim să le memorăm mai uşor.

În cazul în care cursurile nu sunt suficient de bine structurate, această metodă te ajută şi prin faptul că poţi aranja informaţiile în modul în care să le poţi înţelege mai bine.


B. Metoda „Curcubeul”

Metoda, după cum sugerează şi numele, se referă la culori. Pentru a simplifica identificarea informaţiilor importante din cursuri, putem să folosim markere în diferite culori pentru a realiza sublinieri, însemnări.

Este eficientă păstrarea unei anumite ordini în ce priveşte culorile folosite, pentru a face delimitări sau pentru a scoate în evidenţă anumite aspecte. De exemplu putem folosi culori diferite pentru titlurile şi subtitlurile capitolelor, pentru definiţii, clasificări, ş.a.


C. Metoda „Confucius”

Această metodă se aplică în special pentru materiile mai practice, în care exerciţiul şi implicarea activă sunt cele mai importante pentru învăţare. Sugestiv pentru această metodă este un citat al filosofului Confucius:

„Spune-mi şi voi uita, arată-mi şi poate îmi voi aduce aminte, implică-mă şi voi înţelege.”


D. Grupul de studiu

O altă metodă folosită şi pe la cursuri/seminarii poate fi eficientă pentru persoanele ce au abilitatea de a lucra în echipă.

Aceste grupuri de studiu ar trebui să se formeze după ce în prealabil a fost citit materialul de studiu de către toţi cei care doresc să se implice în acest grup. Astfel, grupul vine în ajutor fie pentru a discuta acele elemente care nu au fost clar înţelese de toţi(oferind sprijin), fie pentru a repeta aspectele importante, fie pentru a se face o autoevaluare a cunoştinţelor dobândite.

Pentru a da randament, aceste grupuri ar trebui să nu fie foarte mari şi să reunească în cadrul ei persoane care se cunosc şi interacţionează bine între ele.


Toate aceste metode pot fi combinate şi adaptate fiecărei persoane. Nu toată lumea învaţă la fel, dar pentru cei care au probleme de învăţare, poate că unele din aceste metode sunt utile. Şi să nu uităm că nu trebuie să învăţăm doar pentru o notă, din obligaţie, ci învățarea trebuie să fie văzută ca pe un proces de dezvoltare a ființei umane și nu ca pe o activitate obositoare și plictisitoare. Şi atunci ar trebui să învăţăm cu drag şi cu bucurie, aşa cum ne îndeamnă şi părinţii de la mănăstirea Oaşa: 

”Deci daca nu te bucuri cand inveti, inseamna ca n-ai inteles ce inveti. Deci intelegerea iti aduce bucurie. Cunoasterea realizata inlauntrul tau iti aduce bucurie. Nu te bucuri cand cunosti ceva si vezi si aia si aia, si parca nu te mai saturi de cunoastere, cand vezi ce frumos e, cate intelesuri ti se descopera, cate orizonturi ti se deschid?! Devine extraordinar! Si atuncea nu invatam bine, nu invatam la modul profund, si de-asta nu ne bucuram.” (Război întru Cuvânt (http://www.razbointrucuvant.ro/2013/05/27/bucuria-vietii-conferinta-timisoara-parintele-pantelimon-iustin-manastirea-oasa-video-text-prima-parte/ )