Tabara Nationala "Civilizatia Romaneasca" 19-27 septembrie Schitul Sf Ioan Evanghelistul, Gabud, judetul Alba
Activitati - Pelerinaje si Drumetii

Doamne ajuta!

Vă invităm şi în Tabăra Naţională „Civilizaţia Românească” din perioada 19-27 septembrie ce va avea loc la Metocul Mânăstirii Oaşa, respectiv Schitul Sfântul Ioan Evanghelistul, judeţul Alba.

În această perioadă îl avem ca invitat special pe dl Horia-Roman PATAPIEVICI, fizician, eseist, şi scriitor de renume. Vor conferenţia de asemenea în tabără, Părintele Stareţ, Iustin şi Părintele Pantelimon de la Oaşa; Părinţii, venind dintre tineri, ca fost preşedinţi ai ASCOR-ului din Timişoara, cunosc problemele şi frământările noastre; sunt intelectuali, personalităţi duhovniceşti, şi mai ales, ucenici ai Părintelui Teofil Părăian, marele nostru duhovnic, care iubea atât de mult tinerii; sunt oameni care au plecat dintr-un mediu studenţesc, şi înţeleg astfel, foarte bine, poate cel mai bine, preocupările, frământările atât intelectuale cât şi existenţiale ale studenţilor.

Tabăra îşi propune promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii ortodoxe româneşti. Prin întreg programul se urmăreşte redescoperirea identităţii naţionale, a celei spirituale, oferirea şi dobândirea de modele autentice de viaţă şi de vieţuire în lume.

Activităţile taberei se vor desfăşura pe mai multe planuri:

• participarea la sfintele slujbe
• activităţi practice variate
• conferinţe şi discuţii cu studenţii
• repetiţii de muzică bizantină
• ieşiri în natură în împrejurimile mânăstirii
• pelerinaj la mormântul lui Mihai Viteazul, aflat la cca 3 km sud de Turda.  

Tabăra se va încheia cu hramul Sfântului Ioan Evanghelistul, aşadar în sărbătoare, aşa cum de fapt se vor simţi toţi, plini de bucurie şi de viaţă. Tinerii se vor îmbrăca în straiul românesc, vor cânta în strană, şi vor trăi, mai presus de orice, bucuria credinţei.

În tabără, studenţii vor învăţa despre rugăciune şi muncă, despre bucurie şi simplitate. Vor simţi atmosfera tihnită a satului şi vor înţelege mai mult din profunzimea vieţii tainice a monahilor, unde dumnezeiescul şi omenescul se întrepătrund, unde esenţialul vieţii iese la suprafaţă şi se impune. Dar mai presus de orice, studenţii vor putea spune că au trăit simplu, firesc, bogat, plin şi profund.

Întâlnirea va avea loc în oraşul Luduş, judeţul Mureş, în faţa primăriei. Deplasarea la mânăstire se va face cu microbuse. Preţul transportului îl vom comunica ulterior. 

Ca întotdeauna, sunteţi aşteptaţi în tabără cu o deosebită bucurie iar înscrierile în cea de-a doua etapă au loc până în data de 12 septembrie .

Detalii şi contact: Oana Prajea Tel. 0744/ 361. 943. E-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza  

afis-tabara-oasa-2012.jpg

 
TABĂRA DE MUNCĂ DE LA PETRU VODĂ
Activitati - Pelerinaje si Drumetii

[sigplus] Critical error: Image gallery folder 20.08.2012 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

     În perioada 24-27 iulie, un grup de A.S.C.O.R.-işti au participat la o nouă tabără de muncă la mănăstirea Petru Vodă, invitaţi fiind şi de această dată de către maica Varahila.

     Am pornit marţi dimineaţa un grup de 5 persoane pregătite de muncă cu multă voie bună. Ajunşi la destinaţie am mers la grădina mănăstirii din comuna Ceahlău, judeţul Neamţ. Acolo, alături de un grup de măicuţe am rărit o parte din morcovul ce se afla acolo. Seara ne-am întors la locurile de cazare unde ne-am odihnit pentru a merge la slujba de noapte.

      A doua zi după ce am participat la slujba Ceasurilor si a Acatistului, am plecat spre locul unde se făcea fân. Acolo, plini de voie bună am muncit cu spor şi drag la adunatul fânului, alături de maici si de cei ce ajutau.

     Cea de-a treia zi a fost una deosebită, deoarece în data de 27 iulie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul şi Marele Mucenic Pantelimon, iar mănăstirea de maici Paltin îl are ca ocrotitor alături de Maica Domnului, pe care o sărbătoreşte la 15 august, de Adormire. Astfel, două persoane au mers din nou la fân, iar restul au rămas să ajute la pregătirile pentru hram. Seara am luat parte la slujba de priveghere închinată Sfântului, slujbă ce ne-a bucurat şi înălţat sufletele. Apoi ne-am odihnit pentru a putea merge la slujba Sfântului Maslu, de la mănăstirea de călugări, Petru Vodă.

      De ziua Sfântului Pantelimon am participat la slujba Sfintei Liturghii, slujbă oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi. După slujbă am luat parte la o agapă frăţească.

      La plecare am primit cărţi şi iconiţe ca semn de mulţumire din partea măicuţelor, mulţimind şi noi la rândul nostru pentru toată pacea şi bucuria de care am avut parte în acest loc minunat şi binecuvântat de Dumnezeu.

{gallery}20.08.2012{/gallery}

 
Jurnal de calatorie: Excursie in muntii Ceahlau
Activitati - Pelerinaje si Drumetii

[sigplus] Critical error: Image gallery folder 31.07.2012 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

    In perioada 18-19 iulie 2012 un grup de ASCOR-isti aventurieri, eliberati de invatat si examene, au inceput vacanta cu o scurta excursie la inaltime. Maria ne-a impartasit din gandurile, impresiile si simtamintele ei, ganduri transpuse intr-o fila de jurnal de calatorie.

    ”    La mijlocul lunii iulie, cer senin, am pornit spre cei mai inalti munti din Moldova – M-tii Ceahlau, reusind sa ajungem chiar si pe varful Toaca, mai aproape de cer cu 1904m. A fost un pic obositor mersul pe radacinile copacilor, dar bucuria era maximă atunci cand gaseam un izvor de munte cu apa rece. Am avut in gasca noastra si un pasionat de fotografie, incantandu-ne la sfarsitul drumetiei cu un album de aproximativ o mie de fotografii. Ajunsi intr-un sfarsit, dupa multe peripetii, la schitul Muntilor Ceahlau, unde am fost intampinati cu multa caldura de Parintele staret Casian, am ramas uimiti de conditiile cabanei de primire a turistilor, stiind ca toate au fost transportate cu elicoterul, neexistand o alta cale de acces. Cum seara se lăsă imediat, am avut parte de cea mai frumoasa panorama. Dupa ce ne-am cazat, oboseala a inceput sa dea semne pentru unii, care au si adormit, iar pentru ceilalti seara a devenit momentul oportun pentru o adevarata distractie a copilariei. Ne-am jucat impreuna si cel care pierdea era pedepsit intr-un mod amuzant. 

    Prima zi am avut energie si mancare… fiecare ce avea in rucsac: un cozonac proaspat, o placinta, bomboane; dar a doua zi, fiind zi de post, merele carate de Maria si impartite cu mare grija in felii egale, ne-au tinut de foame. De dimineata am asistat la slujba Sf. Liturghii. O slujba specifica manastirii: glasuri stinse, raspunsuri aproape in surdina, care te ajutau sa iti ridici inima si mintea spre cele ceresti. Dupa ce am luat binecuvantarea staretului, am pornit spre statia de meteorologie. Pe varful Toaca am avut parte de o priveliste spectaculara, unde am facut multe poze care mai de care mai expresive si mai haioase. Tot pe varf am gasit si mult cautata floare de colt pe care ne-am multumit doar privind-o. 

    La coborare am ales un alt traseu, care ducea la Cascada Duruitoarea. Cei mai vrednici au facut curse de alergare, dar unii s-au trezit imbratisand copacii din cauza ca in padure cararea era facuta pe tot felul de cioate, radacini si pamant moale. Dupa o minunata sedinta foto la cascada am mai escaladat cateva radacini si am ajuns la bazele Ceahlaului unde era parcata masina. Toti asteptau sa ajunga deoarece stiau ca acolo ne asteapta punga cu rosii, banane si <>. Dupa un picnic cu mancare clocotita si banane topite de soarele care a incins portbagajul ne-am muiat picioarele in paraiasul de la poalele muntelui. Ce mai! A fost minunata si indrazneata ideea de a incerca un traseu asa de greu. Nu ne venea sa credem ca am ajuns la finish. Cu siguranta vom merge si la anul, insa cu mai multe sandvishuri si mere.

     As vrea sa va mai spun ca Muntele Ceahlău impresionează prin stâncile cu forme ciudate care de-a lungul vremii au dat naştere la numeroase legende. Transmise din bătrâni, aceste legende alimentează imaginaţia turiştilor şi aura mistică din jurul muntelui. Ceahlăul ca „uriaş cu fruntea-n soare” işi aşteaptă cald turiştii care vor să admire perfectiunea brazilor, treptele formate din radacinile acestora, stancile cu forme ciudate, vegetatia care odata cu altitudinea se modifica, desisurile neatinse de picior omenesc, aerul tare si sanatos. Asta am descoperit si noi, dar si comoara din varful muntelui, acel minunat schit, cu primirea calduroasa, apa rece de izvor si trairile pe care le poti simti doar acolo.” – Maria M.

{gallery}31.07.2012{/gallery}

 
Pelerinaj la Putna
Activitati - Pelerinaje si Drumetii

[sigplus] Critical error: Image gallery folder 13.07.2012 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

      Cu prilejul zilei de 2 iulie, în care  cinstim amintirea binecredinciosului voievod Sfântul Ştefan cel Mare, Ascor Suceava a organizat un pelerinaj la Mănăstirea Putna pentru a participa la hramul “ Ierusalimului neamului românesc” , după cum numea Mihai Eminescu aşezământul monahal.

    Am ajuns la Putna încă de vineri-sâmbătă unde ne-am întâlnit cu fraţii noştri ascorişti din alte oraşe şi împreună am ajutat la pregătirile pentru marea sărbătoare.

    Sâmbătă seara după ce am terminat treaba, pentru a ne ralaxa am pornit împreună într-o mica drumeţie până la Crucea de pe dealul de unde se spune că a tras Ştefan cu arcul, unde, ajunşi acolo ne-am bucurat de frumoasa privelişte de la înălţime şi am cântat troparul Sfântului Ştefan, precum şi alte cântece patriotice. La coborâre, după mica bucurie de a găsi frăguţi, am poposit câteva minute şi la altă cruce înălţată în apropriere. Acolo la lumina lină a soarelui ce apunea am cântat cu emoţie căteva cântări din slujba Vecerniei, după care ne-am întors la mănăstire cu cântecul în inimi şi pe buze.

     Duminică am participat la Sfânta Liturghie, iar după ce am servit împreună masa, am mers pentru a ne închina şi la Sihăstria Putnei, aflată la 4 km V de Mănăstirea Putna. Acolo am rămas impresionaţi de copia giulgiului Mântuitorului de la Torino expusă la subsolul bisericii cu hramurile “Izvorul Tămăduirii” şi “Sfântul Serafim de Sarov”. A fost un moment emoţionant când, împreună, îl analizam şi descopeream fiecare detaliu. De asemenea, am avut fericirea de ne închina în biserica de piatră “Buna Vestire”, sfinţilor cuviosi Sila, Natan si Paisie, ultimii trei stareţi care au povăţuit obştea de la Sihăstria Putnei, după care, ne-am întors pentru a ne pregăti de Priveghere.

       Ne-am bucurat sufletele participând la Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ştefan cel Mare, o slujbă foarte frumoasă care a fost oficiată de Înaltpreasfintitul Pimen alături de un sobor de preoţi.

        Luni, de ziua Sfântului, mănăstirea se afla în mare sărbătoare, oameni de pretutindeni adunându-se în curtea ei , români iubitori de Dumnezeu, de neam şi de ţară  care au venit să-şi cinstească voievodul., care a aniversat doua decenii de când a fost canonizat. Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Meletie, Episcop de Hotin, şi Preasfinţitul Longhin, Episcop de Bănceni, Ucraina, înconjuraţi de un sobor de 105 preoţi. La finalul slujbei, Înalt Preasfinţitul Pimen a rostit un cuvânt de învăţătură, după care grupuri de copii din Vicovu de Sus, Laura şi Gălăneşti au recitat poezii şi au intonat cântece patriotice în cinstea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Corala "Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi" din municipiul Rădăuţi a oferit şi ea un moment artistic înălţător.

    După încheierea slujbei religioase în care ne-am înălţat sufletele prin rugăciune, a fost organizată o paradă militară, iar autorităţi judeţene şi locale, dar şi mai multe asociaţii au depus coroane de flori la mormântul lui Ştefan cel Mare din biserica mănăstirii Putna.

     Am avut bucuria de a putea trece pe sub icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din biserică primind astfel binecuvântarea ei.

     A fost o zi frumoasă, binecuvântată de Dumnezeu pentru rugăciunile Maicii Domnului şi a sfântului si iubitului nostru voievod Ştefan cel Mare; ne rămân în suflete momentele minunate pe care le-am trăit în acest loc sfânt.

      Marţi dimineaţa am participat la Sfânta Liturghie, iar după ce am luat masa împreună pentru ultima oară, ne-am pregătit de plecare.

      Înainte de a părăsi mănăstirea ne-am întâlnit cu părintele Melchisedec, stareţul mănăstirii de la care am primit câteva sfaturi. Preasfinţia sa ne-a îndemnat să avem fiecare dintre noi un duhovnic, la care să ne spovedim sincer şi cât mai des şi de asemenea să păstrăm legătura cu Domnul prin deasa rugăciune.Apoi cu parere de rău ne-am despărţit de acel loc binecuvântat, în care am trait clipe de neuitat, însă fiecare si-a promis ca în timpul cel mai scurt, să se întoarcă în acea oază de liniste şi har, pentru a se simţi din nou aproape de apărătorul neînfricat al credinţei şi patriei străbune.

      Rugăm pe Sfântul Ştefan să ne ajute cu bineprimitele lui rugăciuni înaintea Domnului ca şi noi sa-i fim urmaşi vrednici, să avem aceeaşi dragoste pentru Dumnezeu şi  neam precum a avut el, aceeaşi tărie şi râvnă în apararea dreptei credinţe.

      Mulţumim lui Dumnezeu şi iubitei Sale Maici pentru toate!

{gallery}13.07.2012{/gallery} 

 
Tabere naționale A.S.C.O.R. 2012
Activitati - Pelerinaje si Drumetii

2 iulie 2012 -  Pelerinaj la Manastirea Putna
8-22 Iulie 2012 -  Tabăra națională de la Valea Plopului
19-29 iulie 2012 -  Tabăra Naţională "Pr Teofil Părăian" Mănăstirea Oașa
26-29 iulie 2012 - Adunarea Tinerilor Ortodocși din Moldova de la Nemțișor
19-27 septembrie 2012 -  Tabăra Naţională „ Civilizatia Românească” - Metocul Mânăstirii Oasa (Schitul Sf Ioan Evanghelistul).

 


Pagina 3 din 8