Tabără de muncă la Mănăstirea Petru Vodă
Activitati - Pelerinaje si Drumetii

[sigplus] Critical error: Image gallery folder 15.06.2012 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

           După o lună de când un grup de A.S.C.O.R.-isti a fost la Petru Vodă unde au lucrat cu mult spor ajutând la așezarea lemnelor, maica Varahela ne-a invitat din nou să mergem în o altă tabără de muncă, pentru a o continua pe cea începută. Având în vedere vremea nefavorabilă activității afară, tabăra de muncă a fost amânată cu o săptămână, având loc în perioada 7-10 iunie 2012.
            Am pornit de joi dimineață un grup de 6 persoane pregătiți de muncă. Ajunși la Mănăstirea de maici Paltin, am fost întâmpinați cu bucurie, iar după ce ne-am cazat, am început cu spor munca. Am așezat împreună cu maica Varahela și maica Serafima lemnele pentru iarnă în spațiile special amenajate, iar apoi ne-am odihnit pentru a fi pregătiți să mergem spre Mănăstirea de călugări Petru Vodă pentru a participat la Sfântul Maslu săvârșit în aer liber în curtea mănăstirii. Ne-am întors spre locurile de cazare într-o frumoasă plimbare după miezul nopții, călăuziți în întunericul pădurii de lumina gălbuie a lunii descrescânde.
            Cu forțe proaspete au sosit a doua zi spre amiază alți trei A.S.C.O.R.-iști și am clădit împreună în rânduiala cuvenită grămezile parcă nesfârșite de lemne. Odată ce a ajuns și ultimul dornic de muncă, echipa formată din 10 oameni, alături de măicuțe cu greu ne-am despărțit de lemnele împrăștiate pe jos lucrând cu spor în răcoarea serii ca și în arșița zilei. Nu am părăsit grămezile de lemne până nu am terminat ceea ce începusem în acel loc în zori, astfel văzând un rezultat concret al muncii depuse, în șirul de lemne înălțat. Dovadă a faptului că munca a fost făcută cu drag în acestă atmosferă plină de daruri duhovnicești, am găsit în noi puterea de a urca pe dealurile din împrejurimi bucurându-ne de peisajul frumos al naturii. În vârf de deal am înălțat rugăciunea de seară în lumina din ce în ce mai slabă a apusului, după care ne-am întors pentru a ne odihni și trupurile.
            Cea de-a 3-a zi a șederii noastre la mănăstire a fost cea mai lungă și plină de activități diverse. Dimineața am început-o încărcând lemnele umezite de ploi în camionetă, iar apoi în timp ce mare parte dintre noi am continuat cu aceeași activitate, 2 persoane au mers la fân pe un deal aflat la o mică distanță de mănăstire. Pentru încărcarea fânului ne-am aventurat cu toții mergând în ajutorul celorlalți, întorcându-ne cu camioneta plină de fân proaspăt cosit. Vântul tăios amplificat de viteza automobilului ne-a trezit din amorțeala în care cădeam odihnindu-ne.
            Prin bunăvoința și dragostea maicii Varahela, care a ținut să ne răsplătească printr-o surpriză, spre seară am pornit spre înălțimi, la o stână a mănăstirii aflată pe muntele Comarnic, în apropiere de Lacul Izvorul Muntelui și masivul Ceahlău. Liniștea, frumusețea și căldura acelui loc ne-au încântat pe toți făcându-ne să uităm de oboseala ce în alte împrejurări am fi simțit-o. Am fost primiți cu bucurie de cei de la stână, maicile pregătind bucate alese, iar animalele prietenoase se adunau pe lângă noi cerând o mângâiere sau ascultând cu multă atenție cântecele noastre.
            În zori fiecare a încercat cum a putut să mai ”fure” o bucățică din frumusețea ce ne înconjura, iar apoi cu bucurie că ne-a învrednicit Bunul Dumnezeu să avem parte de aceste frumoase zile, și cu tristețea că trebuia să ne întoarcem spre case, ne-am despărțit de maica Varahela și de cei de la stână și am coborât spre Mănăstirea Paltin unde am participat la Sfânta Liturghie.
            La plecare am primit cărți și iconițe ca semn de mulțumire din partea măicuțelor, mulțumind și noi la rândul nostru pentru toate bucuriile de care am avut parte la mănăstire, făgăduind negreșit că ne vom întoarce pentru a ne umple sufletele de pace, căldură și iubire.

{gallery}15.06.2012{/gallery}

 
Tabăra Naţională "Pr Teofil Părăian" 19-29 iulie
Activitati - Pelerinaje si Drumetii

[sigplus] Critical error: Image gallery folder 13.06.2012 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

A.S.C.O.R., filialele Oradea, Timisoara si Craiova vă invită în perioada 19-29 iulie în Tabăra Natională „Pr Teofil Părăian”, devenită deja o traditie în cadrul A.S.C.O.R.-ului national si care împlineste anul acesta 18 ani.

Ca în fiecare an, mânăstirea Oasa ne oferă nouă, studentilor un cadru atât natural cât şi duhovnicesc deosebit, pentru interiorizare,  rugăciune, meditatie, odihnă duhovnicească, dar si pentru cunoasterea celorlalti întru Hristos.

Programul taberei constă în participarea la slujbe, conferinte si discutii pe teme duhovnicesti, repetitii de muzică psaltică si cântece patriotice, dar si integrarea noastră în viata de obste prin munca de ascultare în cadrul mănăstirii.

Părintele Stareţ, Iustin, împreună cu Pr. Pantelimon, ca vrednici urmaşi şi ucenici ai Părintelui Teofil Părăian de la Mănăstirea Brâncoveanu, ne vor împărtăşi din înţelepciunea şi experienţele lor în cadrul conferinţelor şi a discuţiilor. Ca intodeauna, Parintii au fost si sunt un izvor de înţelepciune, modele de dragoste, dăruire şi jertfă supremă pentru celălalt. Vom pleca mai întăriti, mai plini de viaţă, de avânt , de bucurie, de înţelepciune, de întelegere şi afectiune faţă de cel de lângă noi, pentru că i-am cunoscut si ne-am împărtăşit din ei şi prin ei de Dumnezeu. 

            La sfârsitul taberei, pe 27 iulie, se sărbătoreste hramul mănăstirii, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, doctorul fără arginti, la praznicul căruia vom participa activ prin cântarea în strană în timpul sfintei liturghii. În ziua următoare, vom urca pe munte împreună cu obstea mănăstirii, bucurându-ne împreună de frumusetea lumii create si de comuniunea dintre noi.

Ca întotdeauna, vă asteptăm în tabără cu o deosebită bucurie iar înscrierile au loc până în data de 12 iulie.

      Tot acum vă invităm şi în Tabăra Naţională „ Civilizatia Românească” din perioada 19-27 septembrie ce va avea loc la Metocul Mânăstirii Oasa, respectiv Schitul Sf Ioan Evanghelistul.

      În această perioadă îi avem ca invitati speciali pe dl Horia-Roman PATAPIEVICI, Presedintele Institutului Cultural Român, fizician, eseist, si scriitor de renume, şi pe dl Sorin APAN, etnolog, profesor, şi fondatorul Seminarului Teologic Ortodox,  „ Dumitru Stăniloae” din Braşov. Tabăra îşi propune promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii ortodoxe româneşti. Prin întreg programul se urmăreşte redescoperirea identităţii noastre naţionale şi spirituale.

Programul taberei este asemănător cu cel de la Oaşa iar inscrierile se fac până în data de 18 iulie

{gallery}13.06.2012{/gallery}

 
Pelerinaj la Manastirea Putna 2 iulie 2012
Activitati - Pelerinaje si Drumetii

Cu ocazia marei sarbatori din 2 iulie - Sfantul Voievod Stefan cel Mare- va invitam sa participati alaturi de obstea manastirii la cel de-al 2-lea hram al manastirii. 

 
1 mai la Mănăstirea Petru Vodă
Activitati - Pelerinaje si Drumetii

[sigplus] Critical error: Image gallery folder 03.05.2012 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

          În perioada 29 aprilie-1 mai, 10 membri A.S.C.O.R. la invitația maicii Varahela, am mers la mănăstirea Paltin din Petru Vodă, județul Neamț, ctitorie a marelui duhovnic Iustin Parvu pentru a le ajuta pe maici la aranjarea lemnelor tăiate pentru iarna.
          Ne-am pornit duminică după-amiază din Suceava și am ajuns pe la ora 17:00 în Petru Vodă. Ajunși la mănăstire ne-am cazat, după care, împreună, ne-am bucurat de o seară frumoasă vizitând împrejurimile.
          Noaptea ne-a găsit pe dealul din fața mănăstirii, ascultând povestirile unei măicuțe despre părintele Iustin, numit de ea “un inger în trup”. Sub bolta înstelată și la lumina lunii am coborât înapoi la mănastire.
          La miezul nopții am mers cu toții la mănastirea de călugari Petru Vodă aflată la o mica distanță, pentru a participa la Sfânta Liturghie. Întăriți duhovnicește, la revărsatul zorilor ne-am întors la mănăstirea noastră unde ne-am mai odihnit puțin pentru ca peste câteva ore să putem începe treaba. 
          Ceea ce aveam de făcut era să clădim lemnele tăiate. Am lucrat ca o adevărată echipă, cu mult spor și voie bună. Munceam, dar în același timp cântam cu bucurie și astfel era o atmosferă placută.
          Maicile au fost foarte amabile cu noi, îngrijindu-ne și ospătându-ne cu bucate bune.
          Ne-a învrednicit Domnul să-l putem vedea și pe marele părinte Iustin Parvu. Ne-a primit pe terasa unde obișnuiește să stea și i-am cântat Axionul Pascal. Părintele a cântat împreună cu noi și a fost un moment emoționant. Ne-a mulțumit și ne-a binecuvântat, iar noi am plecat de la el cu multă bucurie și pace în suflet.
          La plecare, maica Varahela ne-a daruit fiecăruia iconițe și cărticele, mulțumindu-ne pentru ajutorul oferit. Însă noi suntem cei care îi mulțumim pentru că ne-a chemat, dându-ne astfel ocazia de a petrece câteva zile minunate în acel loc binecuvântat.
          Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate și voluntarilor care au participat!
{gallery}03.05.2012{/gallery}

 
Pelerinaj Brasov
Activitati - Pelerinaje si Drumetii

[sigplus] Critical error: Image gallery folder 2.05.2012 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

In vacanța de Paști, am organizat o excursie de 4 zile (19.04.2012 - 22.04.2012)  la mănăstirile din județele Suceava, Neamț, Bacău și Brașov. Plecarea a fost din fața Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou - Suceava. În jurul orei 8 dimineața am pornit la drum și am început cu vizitarea Mănăstirii Cămârzani, apoi ne-am îndreptat spre Cetatea Neamțului (unde am intrat și ne-am oprit să facem câteva poze), Sfânta Mănăstire Neamț, Schitul Icoana Noua și Schitul Vovidenia. Am luat masa de prânz la M-rea Petru Vodă, vizitând și Schitul cu același nume. Spre seara ne-am pornit să vizităm M-rea Secu și M-rea Sihăstria Neamț, chilia și mormântul Părintelui Cleopa, pe care l-am rugat să ne fie mijlocitor către bunul Dumnezeu ca să ne ierte păcatele. De asemenea, la Sf. Mănăstire Sihăstria am luat masa de seara, și ne-am cazat. La miezul nopții am participat la slujba din biserică. Ne-au rămas în suflet aceste sfinte locuri pentru harul și pacea care le răspândesc ori de câte ori sunt vizitate.

Vineri, de ziua sărbătorii Izvorului Tămăduirii am participat la Sfânta Liturghie de la Schitul Sihla, unde am mâncat și am urcat să vizităm peșterea Sfintei Teodora de la Sihla. După masă ne-am îndreptat pașii spre Mănăstirea Agapia și apoi am mers la Mănăstirea Diaconești. Aici maicile ne-au primit cu pască, vin și cozonac. Am pornit apoi spre Brașov și am ajuns spre seară, unde ne așteptau frații noștrii de la A.S.C.O.R. Brașov.   

A.S.C.O.R. Brașov a fost o gazdă foarte generoasă. Dupa ce am mers la spațiul de cazare pregătit la unul din căminele studențești am fost invitați la sediu și primiți cu cele mai alese bucate, gătite chiar de ei, special pentru noi! Ne-am bucurat să fim din nou împreună!

În cea de-a treia zi, la ora 8:30 am plecat din fața căminului să vizităm orașul Brașov și să facem mai multe poze de grup. Am servit gustarea de dimineață pregătită de frații noștrii de la A.S.C.O.R. Brașov, dupa care ne-am luat rămas bun cum se cuvinte și le-am mulțumit pentru ospitalitatea, căldura și prietenia cu care ne-au primit în cele doua zile cât am stat în Brașov.Toată ziua de sâmbătă am vizitat: Piața Sfatului, Biserica Neagra, Biserica "Sf. Nicolae" din Șcheii Brașovului, muzeul bisericii și prima școală românească, Cetatea Brașovului și Poiana Brașov. Putem spune ca ne-am bucurat mult de vremea frumoasă, și de aerul de munte din Brașov, care ne-a prins foarte bine toată ziua de sâmbăta și ne-am pornit mulțumiți la ultima noastră destinație.

Sâmbătă după-amiază am plecat din Brașov către M-rea Brancoveanu – Sambata de Sus, unde ne-am cazat. În duminica Tomei, am participat la Sfânta Liturghie în paraclisul mănăstirii dupa care am luat masa. De asemenea am aprins o lumânare la mormântul regretatului Părinte Teofil Părăian și am mers cu pace la izvorul Părintelui Arsenie Boca. 

După prânz ne-am pornit spre casă, mulțumind lui Dumnezeu că ne-a ajutat să vizităm atât de multe locuri noi și frumoase și să întâlnim atâtea persoane deosebite care ne-au făcut să simțim cu adevărat bucuria învierii.

{gallery rows=2 cols=3}2.05.2012{/gallery}

Citeşte mai mult... [Pelerinaj Brasov]
 


Pagina 4 din 8