Sfintele Sărbători de Paşti la Mănăstirea Putna
Activitati - Pelerinaje si Drumetii

[sigplus] Critical error: Image gallery folder 18.04.2012 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Pogorarea la iadHristos a Înviat!

Ca în fiecare an, membrii A.S.C.O.R. Suceava s-au salutat pentru prima oară, folosind această formulă, din mijlocul Sfintei Mănăstiri Putna. Alături de noi, în Noaptea Sfântă a Învierii au înălţat rugăciuni la cer şi membrii câtorva filiale A.S.C.O.R. din ţară (Braşov, Chişinău, Galaţi şi Iaşi).

Dincolo de foloasele duhovniceşti dobândite în urma pelerinajului, nu putem să trecem cu vederea faptul că poposirea noastră la Mănăstirea Putna a fost una destul de anevoioasă. Petrecerea Sfintelor Sărbători aici a presupus schimbarea mai multor mijloace de transport (tren, 2 maxi-taxi-uri), ceea ce a dus la costuri triple ale călătoriei. Şi acest lucru din cauza anulării, începând cu data de 5 februarie 2012, a trenului care făcea legătura între Suceava şi Putna.

Demersurile întreprinse de noi în numele tuturor studenţilor creştin-ortodocşi din ţară, din fericire, au primit şi un răspuns, dar care, din păcate, ne informează că reintroducerea acestui tren nu se va realiza din cauza raportului inegal între încasări şi cheltuieli, în defavoarea Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători.

Nădăjduim totuşi că se va reveni asupra acestei decizii şi se vor găsi resurse pentru menţinerea acestei linii pe calea ferată.

Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să trăim cu emoţie, în Sfânta Mănăstire Putna, Învierea cea după trei zile a Mântuitorului. Cuprinşi de bucuria pe care Domnul Hristos Cel Înviat ne-o revarsă în suflete, v-o împărtăşim şi vouă şi vă dorim să aveţi pace sfântă!

Hristos a Înviat din morţi, cu moartea pre moarte călcând şi celor din mormânturi viaţă dăruindu-le.
Hristos a Înviat!

{gallery}18.04.2012{/gallery}

 
Pelerinaj - Târgu Ocna
Activitati - Pelerinaje si Drumetii

[sigplus] Critical error: Image gallery folder 14.02.2012 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

PELERINAJ - TARGU OCNA
60 DE ANI DE LA MOARTEA TRUPEASCĂ A SFÂNTULUI ÎNCHISORILOR (COMUNISTE),
VALERIU GAFENCU + 1952-2012 , Feb.18.2012 LATÂRGU OCNA(JUD. BACAU)

PELERINAJ ORGANIZAT DE: FAMILIA Ciobanu A.A.A. şi A.S.C.O.R. Chişinau CU PARTICIPAREA:
A.S.C.O.R Sibiu, A.S.C.O.R Succava, A.S.C.O.R Iaşi, Asociaţia Pro Basarabia şi Bucovina, Mănăstirea
Diaconeşti, Mănăstirea Marcus - Covasna, Romanii din Cernăuţi, Floare de Foc- Bucureşti, Revista ROST.
Libraria PREDANIA Braşov şi familii creştine de foşti şi actuali A.S.C.O.R-isti din ROMANIA şi DIASPORA.
Plecare: VINERI -17 feb. ora 23
întoarcere: DUMINICA după Sfânta Liturghie a P.S. IOAN - ARHIEPISCOPUL ROMÂNILOR din
HARGHITA şi COVASNA.
Traseu:
BRAŞOV - BIGFALAU - SFÂNTU GHEORGHE - MIERCUREA CIUC MANASTIREA DIACONEŞTI
TG. OCNA - MANASTIREA CAŞIN - BISERICA “SFÂNTA VARVARA” DIN SALINA TG. OCNA
ÎNCHISOAREA UNDE A RĂPOSAT VALERIU GAFENCU BISERICA PENITENCIARULUI
ŞI ALTE LOCURI DE NE-UITAT.

Sc asigură mâncarca, cazarca şi preţuri dc editura la pangarul Mănăstirii Diaconeşti!
Cost: 80 ron/persoană; 65 ron/elevi, studenţi, veterani de război.
Transport: Autocar ROVIAL 51 locuri cu posibilitatea de a mai închiria înca un microbus/autocar.
Detalii la Tel.: 0752-982391 Andrei, Ana, Anastasia.

{gallery}14.02.2012{/gallery}

 
Vizita la Centrul de Plasament ,,Sf. Gheorghe” din Dolhasca
Activitati - Pelerinaje si Drumetii

[sigplus] Critical error: Image gallery folder 07.02.2012 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Ziua de 6 februarie 2012, ne-a indreptat pasii spre copiii minunati din centrul de plasament ,,Sf. Gheorghe” Dolhasca. Copiii ne-au primit cu zambete, imbratisari si fete luminoase, si ne-au inconjurat cu multa bucurie. In ciuda vremii neprielnice, prin nameti si ger, am pornit impreuna spre biserica satului ce se afla la aproximativ 2 kilometri de camin, unde ne-am hranit sufltele cu Sfanta Liturghie.

Dupa slujba, ne-am reintors la camin, dar nu oricum, ci bucurandu-ne de fiecare fulg si bulgar de zapada, ba chiar am inceput o bulgareala pe cinste la un momentdat. Daca la inceput copilasii erau destul de timizi, intre timp, prinzand curaj, ne-au incantat cu un program artistic. De la mic la mare, au recitat poezii, au cantat si nu in ultimul rand ne-au impresionat cu un program de dansuri de societate.

In centrul de plasament Dolhasca locuiesc in jur de 20 de copii aflati in situatie de risc de pe teritoriul Suceavei si benefiaciaza de gazduire pe o perioada nedeterminata, de asistenta medicala si psihologica, educatie scolara si sociala, reintegrare familiala si comunitara, orientare sociala si profesionala, sau sprijin in gasirea unui loc de munca. Acesta functioneaza in conformitate cu Conventia de colaborare incheiata intre : Societatea de Caritate ,, Mila Crestina " filiala Dolhasca ; D.G.A.S.P.C. Suceava si Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor.

Caminul detine o brutarie, ateliere de intretinere si reparatii, o micro-ferma zootehnica, micro-fermele legumicola si pomicola. Acestea sunt necesare pentru buna functionare si intretinere a centrului de plasament.

După ce am petrecut impreuna toata dupa-amiaza, jucandu-ne, povestind si invatand reciproc, ne-am luat ramas-bun de la copiii cu suflet de inger, nu inainte de a le promite ca vom reveni, cat de curand!

 

{gallery}07.02.2012{/gallery}

 
Anul 2012, la poartă la Ştefan-Vodă cel Mare şi Sfânt
Activitati - Pelerinaje si Drumetii

   Anul 2012 a surprins Asociaţia Studenţilor Creştini-Ortodocşi Români în Sfânta Mănăstire Putna, Casă închinată de către Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, Adormirii Maicii Domnului. Dealurile Putnei şi brazii cu braţele mereu întinse spre Cer au fost gazdele studenţilor români, reprezentanţi ai regiunilor româneşti Bacău, Braşov, Galaţi, Iaşi, Ploieşti, Suceava, Târgu-Jiu, Bucureşti (Cercul Studențesc „Floarea de Foc”) fiindu-ne alături şi ASCOR Chişinău, de vineri, 30 decembrie 2011, până luni, a doua zi a lunii ianuarie 2012.

   În ajunul noului an, ASCOR porneşte pe urmele credinţei înaintaşilor şi vizitează chilia săpată în piatră, loc de nevoinţă a sihastrului care veghează la neatârnarea ţării sale şi a lumii întregi, Sfântul Preacuvios Daniil Sihastrul. Astfel, tânărul contemporan al unei lumi, care promovează încrederea în sine şi libertinajul, ia contact cu trăirea adevărată a Ortodoxiei.

   Cum primii paşi în lumea rugăciunii au fost făcuţi, avându-i călăuzitori pe Sfinţi, tinerii au participat la Slujba Privegherii de sâmbătă seara în întâmpinarea Învierii Domnului la care dreptslăvitorii creştini sunt martori odată cu ziua duminicii. De asemenea, printre troparele şi rugăciunile pline de nădejde ale Învierii, îşi face apariţia anul 2012. Bunul Dumnezeu să ne învrednicească de înviere sufletească şi trupească în noul an şi să audă fiecare dintre noi glasul Fiului lui Dumnezeu, „Tinere, ţie îţi zic, scoală-te!”, în orice clipă a vieţii noastre. Să ne adăpăm sufletele secătuite de pustia negrijii pentru mântuire în care cădem în afara zidurilor Sfintelor Locaşuri, cu îndemnul povăţuitorilor noştri duhovniceşti la înnoirea vieţii noastre!

   Studenţii au fost şi vestitori ai Naşterii Mântuitorului pentru obştea Mănăstirii Putna, pentru pelerinii şi credincioşii acestui vechi Aşezământ Monahal. Colindătorii au fost răsplătiţi cu tradiţionala agapă din Sala Mare de Conferinţe, stând în jurul părintelui stareţ Melchisedec Velnic.

   Şi pentru ca ziua să se încheie tot în modul cel mai obişnuit studentului, după masă, părintele Hrisostom de la Putna ne-a răspuns întrebărilor şi nelămuririlor noastre. Printre alte sfaturi duhovniceşti, Sfinţia sa ne-a îndemnat să nu regretăm nicio întâmplare petrecută în viaţa noastră şi să-i dăm slavă lui Dumnezeu că a rânduit astfel.

   Ziua de 2 ianuarie găseşte ASCOR la pomenirea Sfântului Preacuvios Serafim al Sarovului în Sfânta Mănăstire Sihăstria Putnei, aflată la 4 km V de Mănăstirea Putna, Sfânt Locaş închinat Izvorului Tămăduirii al Maicii Domnului şi Sfântului Serafim al Sarovului. Spre sfârşitul pelerinajului, studenţii se apropie şi de viaţa duhovnicească a Rusiei prin Sfântul Serafim, mult iubit de către dreptmăritorii creştini români, dovadă a comuniunii şi a lipsei de frontiere din Împărăţia Cerurilor adusă de trăirea autentică a credinţei ortodoxe.

   Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat pentru noi şi pentru a noastră mântuire, în marea Sa milostivire şi iubire de oameni, să ne reunească şi în Împărăţia Sa cea Veşnică! Amin!

Pentru a viziona inregistrarile colindelor click pe butonul "Citeste mai mult" de mai jos.

Citeşte mai mult... [Anul 2012, la poartă la Ştefan-Vodă cel Mare şi Sfânt]
 
Tabara studenteasca de iarna la Manastirea Oasa
Activitati - Pelerinaje si Drumetii

In perioada Craciunului, 150 de tineri au participat in tabara organizata de Manastirea Oasa in colaborare cu mai multe filiale ASCOR din orasele Timisoara, Oradea, Craiova, Sibiu, Cluj, Bucuresti, Galati, Brasov, Suceava, Ploiesti si OTS Sibiu, in cadrul oferit de Manastirea Oasa (muntii Sureanu, cota 1400) si satul Gabud (Valea Muresului, jud. Alba). Fiind imbracati in costume nationale populare, am luat parte la slujbe si la Sfanta Liturghie si am adus vestea cea buna a Nasterii Mantuitorului nostru Iisus Hrstos in casele din judetele Alba-Iulia, Cluj si Mures. Tinerii colindatori s-au impartit in 5 cete, si fiecare ceata a fost insotita de catre un parinte de la manastire, fiind primiti cu multa ospitalitate si caldura.

 


Pagina 5 din 8