Pelerinaj în Maramureş
Activitati - Pelerinaje si Drumetii

                                                                                                                                              18-20 mai 2013,

        Cu bucurie în suflet şi cu ajutorul Bunului Dumnezeu am pornit cu toţii înspre acest pelerinaj pe care l-am aşteptat de mult timp. Am plecat din Suceava sâmbătă 18 mai, într-o dimineaţă destul de răcoroasă. Prima oprire a fost la Mănăstirea Mestecăniş - Sfântul Pantelimon, care se află la 1200 m altitudine, în locul numit "Piciorul Lat" din Munţii Giumalău. Priveliştea de acolo de sus e pur şi simplu superbă!

        Prima zi a continuat cu vizitarea mănăstirii Sfânta Treime Prislop, cu hramul Schimbarea la Faţă, situată în locul unde răsare soarele peste Maramureş, în localitatea Borşa. Înainte de a ajunge la locul de cazare, am mai oprit la două mănăstiri: Moisei şi Dragomireşti.

        Seara, ne-a întâmpinat apusul la poarta mănăstirii Bârsana, un loc pe care eu personal (Roxana), îl consider Raiul pe pământ. O multitudine de flori şi miresme îţi încântă privirea, simţurile şi sufletul.

        A doua zi am participat cu toţii, bucovineni, maramureşeni şi oameni din alte colţuri ale ţării la slujba Sfintei Liturghii, care a început în jurul orei 9:30. A fost o zi însorită şi foarte plăcută.


       Cu părere de rău a trebuit să plecăm din acest loc minunat şi să ne continuăm traseul stabilit. Prima oprire din a doua zi a pelerinajului a fost la Muzeul durerii sau Memorialul victimelor comunismului şi al rezistenţei, din Sighet. Un loc care ascunde multă istorie şi durere... Timpul a fost prea scurt pentru a putea vedea şi înţelege măcar o parte din ceea ce era expus la muzeu.

Personalităţi importante ca Iuliu Maniu sau Gheorghe I. Brătianu au fost închişi în acest muzeu al terorii. Zidurile întunecate, porţile masive de fier îţi trezesc nelinişte şi groază în suflet. În memoria victimelor din perioada regimului comunist, s-a cântat Hristos a Înviat!

       Apoi am vizitat unul din obiectivele turistice pentru care este recunoscut judeţul Maramureş: Cimitirul Vesel din Săpânţa. Textele aparent pe un ton vesel şi amuzant, ascund de fapt sfârşitul tragic al vieţii şi durerea lăsată familiilor răposaţilor. Fiind în apropiere şi Mănăstirea Săpânţa, nu am putut să nu facem şi aici o scurtă oprire.

       Seara am ajuns într-un alt loc binecuvântat de Dumnezeu - Mănăstirea Sfânta Ana, Rohia. Aici ne-am cazat şi ne-am odihnit pentru a fi pregătiţi pentru a treia zi din pelerinaj.

Dis-de-dimineaţă am participat la slujba Sfintei Liturghii, apoi am vizitat camera unde a locuit părintele Nicolae Steinhardt (1912-1989), autorul unei opere unice în literatura română, Jurnalul fericirii. La data de 16 august 1980 este tuns în monahism la mănăstirea Rohia de către episcopul Iustinian Chira și arhiepiscopul Teofil Herineanu, care îl iau sub aripa lor ocrotitoare. Arhimandritul Serafim Man, starețul mănăstirii Rohia, îl integrează în obștea mănăstirii.  Timpul a trecut repede şi în jurul amiezei am plecat şi din acest loc deosebit cu speranţa că vom mai reveni.

       În a treia zi de pelerinaj am mai vizitat Mănăstirea Piatra Fântânele, din Bistriţa şi Catedrala Sfânta Treime din Vatra Dornei.

       Mulţumesc Bunului Dumnezeu şi Maicii Domnului pentru că am reuşit să punem în aplicare acest pelerinaj, pentru toate locurile frumoase pe care le-am văzut şi pentru că ne-am întors cu bine la casele noastre!